Begrijp het verschil tussen EPC en EPB: Belangrijke energieprestatiecertificaten

Bij het kopen, verkopen, huren of renoveren van een woning komt u waarschijnlijk de termen “EPC” en “EPB” tegen. Deze afkortingen verwijzen naar energieprestatiecertificaten die in België verplicht zijn gesteld om de energie-efficiëntie van gebouwen te beoordelen. Hoewel EPC en EPB beide betrekking hebben op de energieprestatie van een gebouw, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het verschil tussen EPC en EPB en hun respectieve doelen en toepassingen.

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het Energieprestatiecertificaat is een document dat de energetische kwaliteit van een gebouw weergeeft. Het geeft een indicatie van het energieverbruik en de CO2-uitstoot van het gebouw op basis van een gestandaardiseerde schaal. Het EPC informeert potentiële kopers, huurders of gebruikers over de energie-efficiëntie van het gebouw en helpt hen bij het maken van geïnformeerde beslissingen. Het certificaat omvat ook aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen om de efficiëntie verder te verbeteren. Een geldig EPC is vereist bij de verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw.

Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB)

Het Energieprestatie en Binnenklimaat-certificaat (EPB) is meer uitgebreid dan het EPC. Het is vereist voor nieuwbouw- en renovatieprojecten en beoordeelt niet alleen de energieprestatie, maar ook het binnenklimaat van een gebouw. Het EPB-certificaat gaat dieper in op aspecten zoals thermische isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, verwarmingssystemen en hernieuwbare energiebronnen. Het bevat gedetailleerde informatie over de energieprestatie van het gebouw, zoals de berekende energie-index en het primair energieverbruik. Het EPB-certificaat is bedoeld om bouwers en ontwerpers te begeleiden bij het realiseren van energiezuinige en comfortabele gebouwen die voldoen aan de geldende energienormen.

Belangrijkste verschillen

  • Doel: Het EPC informeert over de energie-efficiëntie van een gebouw voor potentiële kopers, huurders of gebruikers, terwijl het EPB-certificaat ontwerpers en bouwers begeleidt bij het realiseren van energiezuinige gebouwen.
  • Toepassing: Een geldig EPC is vereist bij de verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw, terwijl het EPB-certificaat vereist is voor nieuwbouw- en renovatieprojecten.
  • Scope: Het EPC geeft een algemene beoordeling van de energieprestatie op basis van gestandaardiseerde berekeningen, terwijl het EPB-certificaat gedetailleerde informatie verstrekt over verschillende aspecten van energieprestatie en binnenklimaat.

Conclusie

EPC en EPB zijn beide belangrijke instrumenten om de energieprestatie van gebouwen te beoordelen en te verbeteren. Het EPC informeert kopers, huurders en gebruikers, terwijl het EPB-certificaat gericht is op het begeleiden van ontwerpers en bouwers bij energiezuinige bouwprojecten. Door het begrijpen van het verschil tussen EPC en EPB, kunt u de relevante certificaten gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot energie-efficiëntie en comfort van gebouwen.

Aanvullende informatie

Het is van cruciaal belang om de meest recente regelgeving en specifieke vereisten te raadplegen bij het verkrijgen van een EPC- of EPB-certificaat. Mocht u meer vragen hebben of professionele ondersteuning nodig hebben bij het verkrijgen van deze certificaten, staan wij klaar om u te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op en vraag uw keuringen en attesten aan.

Scroll naar boven