Asbestattest in een appartement

Appartement verkopen? dan heb je een asbestattest nodig voor je appartement. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen die bestaan uit microscopisch kleine vezels. Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouwsector vanwege zijn goede eigenschappen, zoals brandwerendheid, isolatie en slijtvastheid. Helaas is asbest ook erg schadelijk voor de gezondheid, vooral als de vezels vrijkomen en ingeademd worden. Asbest kan verschillende ziektes veroorzaken, zoals longkanker, asbestose en mesothelioom.

Appartement verkopen met een asbestattest

Als je een appartement wilt kopen of verkopen dat gebouwd is voor 2001, moet je rekening houden met de mogelijke aanwezigheid van asbest. Sinds 23 november 2022 is het in Vlaanderen verplicht om bij de verkoop van een appartement een asbestattest voor te leggen. Dit attest is het resultaat van een asbestinventarisatie die uitgevoerd wordt door een gecertificeerde asbestdeskundige. Het attest bevat informatie over de asbesttoestand van het appartement. Het document geeft advies over hoe het asbest veilig kan beheerd of verwijderd worden.

Het asbestattest is niet alleen belangrijk voor de verkoper, maar ook voor de koper. Een asbestinventaris geeft de koper namelijk meer zekerheid over de staat van het appartement. Alsook de eventuele kosten of risico’s die verbonden zijn aan het asbest. Het gefinaliseerd asbestattest moet vermeld worden in de verkoopovereenkomst.  Het attest moet overhandigd worden aan de notaris bij het verlijden van de akte.

Asbestattest Gemeenschappelijke delen

Voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw, zoals de gangen, de trappen, de lift, de kelder, de zolder, de garage, de technische ruimtes en de gevel, geldt de verplichting van het asbestattest pas vanaf 1 mei 2025. De vereniging van mede-eigenaars (VME) is verantwoordelijk voor het laten opmaken van het asbestattest voor de gemeenschappelijke delen. De VME moet ook zorgen voor het beheer of de verwijdering van het asbest in de gemeenschappelijke delen, indien nodig.

Zoek een erkend asbestdeskundige

Het asbestattest is een belangrijk instrument om Vlaanderen asbestveilig te maken tegen 2040. Dit is het streefdoel van het actieplan Asbestafbouw van de Vlaamse overheid. Het actieplan voorziet ook in andere maatregelen, zoals subsidies, premies, sensibilisering en handhaving, om de blootstelling aan asbest te verminderen en de verwijdering van asbest te stimuleren.

Als je meer wilt weten over het asbestattest, het actieplan Asbestafbouw of de gezondheidsrisico’s van asbest, kun je terecht op de website van de OVAM of contact opnemen met een gecertificeerd erkende asbestdeskundige in je buurt. Zorg voor jezelf en voor je appartement, en laat je goed informeren over asbest.

Scroll naar boven