Hoe vervang je een golfplaten dak?

Een golfplaten dak is een veelvoorkomend type dakbedekking voor schuren en andere bijgebouwen. Het is een duurzaam, brandveilig en waterafstotend materiaal dat geschikt is voor verschillende weersomstandigheden. Als je een oude schuur hebt met een golfplaten dak dat aan vervanging toe is, zijn er een aantal stappen die je moet volgen om dit klusje te klaren.

Stap 1: Controleer op asbest

Asbest is een gevaarlijke stof die vroeger veel gebruikt werd in de bouw, maar die nu verboden is vanwege de gezondheidsrisico’s. Als je schuur gebouwd is voor 2001, is er een kans dat het dak asbest bevat. Je kunt dit herkennen aan de grijze of witte kleur en de vezelige structuur van de platen. Als je asbest vermoedt, moet je een professionele asbestinventarisatie laten doen om te bepalen hoeveel asbest er aanwezig is en hoe je dit veilig kunt verwijderen. Je mag asbest niet zelf verwijderen, tenzij het om een kleine hoeveelheid gaat en je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Voor grote gebouwen moet je altijd een sloopmelding doen bij het Omgevingsloket of de gemeente als je asbest gaat verwijderen.

Stap 2: Sloop het oude dak

Als je geen asbest hebt of als je het asbest hebt laten verwijderen, kun je beginnen met het slopen van het oude dak. Je hebt hiervoor een ladder, een hamer, een nijptang, een zaag en een kruiwagen nodig. Je moet ook beschermende kleding, handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker dragen. Je begint met het losmaken van de golfplaten van de dakconstructie. Je kunt hiervoor de spijkers of schroeven eruit trekken met de nijptang of de hamer. Je zaagt de platen in kleinere stukken en brengt ze naar de kruiwagen. Je moet voorzichtig zijn met de scherpe randen en de stofdeeltjes die vrijkomen. Je moet ook een sloopmelding doen als je meer dan 10m3 sloopafval hebt.

Stap 3: Kies een nieuw materiaal voor het dak

Als je het oude dak hebt gesloopt, kun je een nieuw materiaal kiezen voor het dak. Je kunt weer voor golfplaten gaan, of voor een ander type dakbedekking, zoals dakpannen, riet, metaal of kunststof. Je moet rekening houden met de kosten, de levensduur, de uitstraling en de isolatiewaarde van het materiaal. Golfplaten zijn een voordelige en praktische optie, die lang meegaan en makkelijk te plaatsen zijn. Ze zijn ook bestand tegen vuurwerk, wat handig is tijdens de jaarwisseling. Ze hebben wel een minder mooie uitstraling dan sommige andere materialen, en ze isoleren minder goed.

Stap 4: Laat het nieuwe dak plaatsen door een specialist

Het plaatsen van een nieuw dak is een grote klus, die je het beste kunt overlaten aan een specialist. Een specialist heeft de juiste kennis, ervaring en gereedschap om het dak snel en vakkundig te plaatsen. Hij kan je ook adviseren over het beste materiaal en ontwerp voor je schuur. Hij kan je ook helpen met het regelen van de vergunningen en de afvoer van het sloopafval. Door een specialist in te schakelen, bespaar je jezelf een hoop tijd, moeite en stress. Je kunt ook rekenen op een mooi en duurzaam resultaat.

Scroll naar boven